Friss hírek

2019-11-01
A Budapesti Unitárius Egyházközség 2019. novemberi istentiszteletei, programjai
bovebben>>>
2019-11-01
Mentálhigénés csoport fiataloknak
bovebben>>>
2019-10-31
Ember és víz - fotókiállítás a BUEban
bovebben>>>
2019-10-31
Túra a Nagy-Kevélyre
bovebben>>>
2019-10-02
2019. október 5 - kiállításmegnyitó és ADY100 koncert
bovebben>>>
2019-09-27
Megjelent a Budapesti Unitárius Egyházközség Hírlevelének 2019/3. száma
bovebben>>>
2019-09-27
A Budapesti Unitárius Egyházközség 2019. októberi istentiszteletei, programjai
bovebben>>>
2019-09-02
Nyitott Templomok Napja a Budapesti Unitárius Templomban
bovebben>>>
2019-09-01
A Budapesti Unitárius Egyházközség 2019. szeptemberi istentiszteletei, programjai
bovebben>>>
2019-08-01
A Budapesti Unitárius Egyházközség 2019. augusztusi istentiszteletei, programjai
bovebben>>>


Galériák


Életképek
Erdélyi konfirmandus tábor 2009
Gyerekkarácsony 2008
Konfirmáció 2009
Konfirmáció 2010
Magyarkút 2012
Templomunk
Templomunk külső képei

Aktualitások

Rendezvények/Programok

Virágh László kapta a Tinódi-lant díjat

Október 19-én, vasárnap este, a Nagy Ignác utcai unitárius templomban Hubay Miklós Kossuth-díjas drámaíró adta át a 2008. évi Tinódi-lant díjat. Az elismerést - amit idén már tizedik alkalommal ítéltek oda - Virágh László, a Magyar Régizenei Társaság elnöke, az Ars Renata énekegyüttes alapítója kapta. A díjátadást ünnepi hangverseny követte, amelyen többek között Bakfark Bálint Lantfantáziája is elhangzott.A Tinódi-lant díjat 1999-ben, Balassi Bálint születésének 445. évfordulója alkalmából alapították; azzal a céllal, hogy elismerjék azokat, akik a legtöbbet tették a régi magyar énekelt vers és a magyarországi régizene érdekében. A díjat minden évben a Régi Magyar Vers Ünnepe keretében adják át. A Tinódi-lantot elsőként Szabó István lantművész kapta meg 1999-ben, majd Kecskés András lantművész, Kuncz László énekművész, Ferencz Éva énekművész, Csörsz Rumen István  irodalomtörténész-zenész, Zádori Mária énekművész, Kobzos Kiss Tamás lantművész, Kátai Zoltán énekmondó, valamint Deák Endre lantművész részesült az elismerésben.

 

Virágh László, a Magyar Régizenei Társaság elnöke és az Ars Renata Szólóének-együttes művészeti vezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Olasz Tanszékén oktat olasz zenetörténetet és vezet műfordítói szemináriumot. Diplomáját 1963-ban olasz és pszichológia szakon szerezte. Egyetemi évei alatt Geszler Györgynél tanult zeneszerzést, és az Egyetemi Énekkar másodkarnagya volt. Egyike a magyarországi régizenei mozgalom elindítóinak.
1971-ben megalakította az Ars Renata Együttest a magyar és európai reneszánsz zenéjének korhű előadása céljából. Ugyanez a cél vezette több évtizedes rekonstruktív-feldolgozó munkásságában, amely a Vietórisz kézirat magyar dallamaira, Bogáti Fazekas Miklós zsoltáraira és más régi magyar zenei emlékekre terjed ki. Ezeken kívül az 1999-es évben hét művét mutatták be Balassi Bálint verseire.

Publikációinak zöme a reneszánsz zene és irodalom kapcsolatával foglalkozik. 1976-ban felfedezte a Giannetta Padovana (Balassi Bálint addig ismeretlen nótajelzése) első változatát. Azóta a MTA Irodalomtudományi Intézete Reneszánsz és Barokk Kutatócsoportjának munkatársa. Nemzetközi tudományos konferenciák ismert alakja. Előadást tartott Gorizíában Marenzióról és Gesualdóról, valamint Tours-ban (a Centre d' Études Supérieurs de la Renaissance -ban, amelynek visszatérő vendége) Tinódiról és Bakfarkról. Jan Booke professzor asszisztenseként résztvett a Szombathelyi Régizenei Napok és a Soproni Régizenei Napok karvezetői kurzusainak munkájában. A legutóbbi tíz évben, főként az Ars Renata Együttessel végzett munkájával kapcsolatosan elsősorban a manierizmus énektechnikájával foglalkozik a korszak írásos dokumentumainak (Bovicelli, Rognoni, Caccini stb.) alapján.
Intenzíven foglalkoztatja mindezeknek a magánének oktatásában való gyakorlati alkalmazása is. Erről a témáról első előadását 1991-ben tartotta a Franciaországi Tours-ban, az Université Rebelais ás a Conservatoire közös szervezésében. Évente rendszeresen tart előadásokat a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, kurzust vezetett a Szentendrei Régizenei Napokon, valamint a Pécsi és a Hódmezővásárhelyi Tanárképző Főiskolán Zenei stílus és vokális technika a reneszánszban címmel.  

 

 

Kapcsolat | Impresszum | Adatvédelem | ©2007 Budapesti Unitárius Egyházközség